+

MONGUIDE

kert_banner

A hasznosított gyógynövények a Porkoláb-völgyből a saját kertünkből és területeinkről, ökológiai gazdálkodásból származnak. A sarlóval vágott, kizárólagos tisztaságú virágokat és hajtásokat pároljuk. Csak a saját fejlesztésű gőzlepárlónkkal készített illóolajok és hidrolátumok kerülnek az üvegcsékbe. A hidrolátumnak azon részét tartjuk meg, mely a nagymennyiségű olajjal érkezik (az első 5 liter), mert ekkor gyűlik össze a legtöbb vízben oldódó hatóanyag. Az egyetlen hozzáadott dolog a munka, amivel az értékét teremtettük.

Termesztett gyógynövényeink: rozmaring, orvosi levendula, vadlevendula, angol levendula, olasz szalmagyopár, muskotályzsálya, izsóp.

A saját területeinkről gyűjtött gyógynövény: közönséges cickafark.

rozmaring_banner

A HARMAT SZTORI

A számos gyógynövény közül talán a rozmaring a legérdekesebb, ami a termesztés gerincét képezheti. A rozmaring az egyik, amelyik a legjobban érzi magát itt, nálunk. Különlegesség, hogy üzemi termesztésben tartjuk a "Harmat" nevű hazai rozmaring szelekciót.

A rozmaring eredetileg a mediterrán medencében (Portugáliáig és Észak-Spanyolországig) és a Kaukázusban őshonos aromás gyógynövény, ezért is érthető és képszerű a jelentése, mely a „ros marinus” szóból eredve „tengeri harmat”.

Magyarországon a hidegérzékenysége miatt nem termesztették nagyüzemi méretekben a rozmaringot, ennek ellenére sikerült hazánkban is izolálni egy télálló változatot, a „Harmat” fajtát, melyet 1999-ben ismertek el államilag fajtaként. A magyar nemesítés célja elsősorban az élelmiszeripari felhasználhatóság volt, a magas antioxidáns tartalma miatt. 1996-ban -13 éves munkával – sikerült is egy ilyen tulajdonságú, ráadásul fagytűrő fajtát kiszelektálni . Olyan rozmaring alanyokat kerestek az ország területén (kertekben, temetőkben), amelyek már bizonyítottan túléltek -25°C hideget. Ezeket összegyűjtötték, és az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem soroksári kertészetében elültették, majd éveken át megfigyelték az állomány túlélési arányát. Végül 10 éves munka után a 40 törzsből kettő maradt meg: a Somogy megyei Andocs temetőjéből és a Tolna megyei Tamási egyik szőlőskertjéből való példány. Ez utóbbiról megállapították, hogy csak díszkerti növénynek alkalmas, így az andocsi származású egyedből lett az új fajta (Domokos et al., 1997).

Forrás: Domokos J., Héthelyi É., Pálinkás J., Szirmai S. & H. Tulok M. (1997): Essential Oil of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) of Hungarian Origin. Journal of Essential Oil Research, 9:1, 41-45.

Kapcsolat

  • 7100 Szekszárd Porkoláb-völgy 9923.
  • +36203335459
  • danielpince kukac danielpince pont hu

Hírlevél

Viltor - webáruház bérlés és készítés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.